Корица: 21 начина да умреш
Издание на книгата:мека подвързия (English)

Двайсет и един. Толкова начини да отнеме живота си, открива 15-годишната Стела, защото е загубила всяка надежда и желание да се бори след масиран тормоз в училище и в социалните мрежи, предизвикан от бившата ѝ най-добра приятелка.

Стела усеща как се срива психически. Музиката, доскоро осмисляла целия ѝ живот, вече не я вълнува, а малкото хора, на които има доверие, я предават един по един. За какво да живее? В крайна сметка тя се оказва много по-силна, отколкото е предполагала, но пътят ѝ до това осъзнаване, както и цялата ситуация, в която попада, заслужават да бъдат разказани, четени, обсъждани. Защото са болезнено реални.

За автора: 

Сара Енгел е родена на 24 март 1979 г. в град Торнбю, Дания. Тя е дипломиран преподавател от Педагогическия институт в Копенхаген. Професионалният й път е разнообразен и интересен: работила е като тълкувателка на сънища, като копирайтър в рекламна агенция, като танцьорка, като четец на еротични новели, като пекарка на гофрети в увеселителния парк „Тиволи“. Всички образования и последващите работни места са били важни за нея като писател. Тя казва:

„Винаги съм се интересувала от човешките взаимоотношения, човешката психика и ситуациите, които възникват между хората. В много отношения това е, с което работя и днес, сега е просто на ниво въображение."

(Мария Рослев: Интервю Forfatterweb, април 2015 г.).

Литературния си дебют прави през 2009 г. с първия си младежки роман Hvis bare… ("Ако само ..."), публикуван от Форлагет Карлсен, най-голямото издателство за детски книги в Дания. Оттогава тя публикува още два младежки романа: Forbandede mødom ("Прокълната девственост") през 2011 г., Forpulede kærlighed ("Прокълната любов") през 2012 г. и три романа за възрастни. През 2014 г. Сара Енгел постъпва в Училището за автори на детска литература в Копенхаген, което е част от Центъра за детска литература на университета в Архус и единствено по рода си в Дания. Целта му е чрез обучение, упражнения по авторско писане и по-продължителни писателски курсове да помогне на своите студенти да станат по-добри автори на произведения за деца и младежи и да придобият ясно съзнание за особеностите и отговорностите на този вид литература.

Пробивът на Сара Енгел в литературата е младежкият й роман 21 måder at dø ("21 начина да умреш”), издаден през 2014 г. и номиниран за литературната награда „Læsernes Litteraturpris” (Литературна награда на читателя) през 2015 г. Списание „Фолкенскулен“, органът на датските учители, обявява книгата за „Младежки роман на десетилетието“, а младежите на Дания го определят в онлайн-гласуване за „Роман на годината“. Това е моментът, в който Сара Енгел решава окончателно да се посвети на писателската професия.

За идеята за написването на "21 начина да умреш” Сара Енгел споделя в интервю:

„Идеята ме споходи една вечер, докато гледах телевизия. Излъчиха репортаж за петнайсетгодишно момиче, подложено на такъв психотерор от връстниците си, че накрая посегнало на живота си. Бях дълбоко покъртена от историята на този безсмислено погубен живот и не можах да си я избия от ума… Докато сърфирах из мрежата, за свой ужас отрих колко много подобни случаи има по света: младежи, подложени на жесток психически тормоз, в даден момент не виждат друг изход освен самоубийството. В този миг реших, че просто съм длъжна да напиша тази книга… И така, започнах да чета за кибертормоза и се роди историята за Стела.“

За преводача:

Ева Димитрова Кънева е преводачка на художествена литература от норвежки, шведски и датски език.  Родена е през 1985 година в град Добрич и е завършила Немската езикова гимназия. През 2009 година завършва бакалавърска степен по скандинавистика, а през 2012 – магистърска степен по скандинавски езици, култура и превод. Жанрово преводите ѝ обхващат класика, детско-юношеска литература, криминални романи. През 2015 година е удостоена с наградата на фондация „Васа Ганчева“ за млад преводач от скандинавски езици и наградата на норвежката неправителствена организация NORLA (Norwegian literature abroad) за преводач на годината.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.